Veel gestelde vragen voor ZZP'ers

Wanneer is er sprake van schijnzelfstandigheid bij zzp’ers? 

Er is sprake van schijnzelfstandigheid als aan de volgende drie hoofdcriteria wordt voldaan: 

  • Persoonlijke Arbeid: De opdrachtnemer moet de arbeid zelf verrichten en kan zich niet zomaar laten vervangen door iemand anders. 
  • Gezag: De opdrachtgever heeft gezag over de opdrachtnemer, wat inhoudt dat de opdrachtgever instructies kan geven over hoe het werk uitgevoerd moet worden. 
  • Beloning: Er is sprake van een beloning voor de verrichte arbeid die lijkt op een salaris. Vaak gaat het dan om een vaste, periodieke betaling die niet afhankelijk is van het resultaat of de hoeveelheid werk 

Zzp’ers kunnen zelf checken of ze aan de criteria voldoen die de wet DBA stelt. 

Wat zijn de gevolgen als een zzp'er niet aan de wet DBA voldoet?

Gevolgen voor de zzp'er die niet voldoen aan de wet DBA

1 - Nabetaling van loonheffingen en premies: 

  • De Belastingdienst kan bepalen dat er sprake is van een dienstbetrekking, waardoor de opdrachtgever loonheffingen en sociale premies moet nabetalen. Dit kan indirect de zzp'er raken. 

2 - Achterstallige belastingbetalingen: 

  • De zzp'er kan belastingvoordelen verliezen en alsnog inkomstenbelasting moeten betalen. 

3 - Boetes en rente: 

  • Zowel de zzp'er als de opdrachtgever kunnen boetes en rente krijgen opgelegd. 

Wat zijn de boetes voor een zzp'er zelf?

Wanneer de Belastingdienst schijnzelfstandigheid vaststelt, wordt eerst de opdrachtgever aangesproken. Daarnaast kan de Belastingdienst ontdekken dat de zzp'er onterecht gebruik heeft gemaakt van fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek of investeringsaftrek. In dat geval kan een boete worden opgelegd, variërend van een verzuimboete (voor onopzettelijke fouten) tot een vergrijpboete (voor opzettelijke fraude). In 2025 zal de Belastingdienst echter terughoudender zijn met het opleggen van vergrijpboetes. 

Kijk voor meer informatie op Schijnzelfstandigheid zzp voorkomen | Ondernemersplein  

Met welke uitzend- en detacheringsbureaus werken jullie samen?

We werken samen met Randstad Zorg, Medi Interim en Happy Nurse. Alleen via deze bureaus kun je als uitzendkracht of gedetacheerd aan de slag. Al deze drie bureaus hebben een landelijke dekking.

Kunnen zzp'ers wel via een detacheringbureau worden ingezet?

Nee, een zzp'er wordt niet ingezet via een detacheringsbureau. Bij een detacheringsbureau heeft de medewerker een arbeidsovereenkomst en gaat op detacheringsbasis aan de slag bij Parnassia Groep. 

We hebben natuurlijk graag dat je bij ons in dienst komt, dat kan ook via een flexcontract. Word je liever gedetacheerd? Dat kan alleen met de partijen waarmee een contract hebben afgesloten: Randstad Zorg, Medi Interim en Happy Nurse.

Wat zijn de voordelen voor een zzp'er om bij Parnassia Groep in vaste dienst te komen?

Parnassia Groep biedt zzp'ers een vast salaris, zekerheid, doorbetaling bij ziekte en verlof, opleidingsmogelijkheden en de kans om deel uit te maken van een leuke organisatie. En in vaste dienst loopt je geen financiële risico's. Denk aan zelfstandigenaftrek en andere kosten die een zzp'er misschien opvoert en waarvan geconstateerd kan worden dat het door schijnzelfstandigheid onterecht is dat die zijn uitgekeerd. Ook kunnen zzp'ers via het Flexbureau kijken welke plek het beste bij hun past. 

Kijk welke arbeidsvoorwaarden en mogelijkheden we je bieden 

Wat moet ik doen als ik interesse heb om in vaste dienst te komen?

Wat fijn dat je interesse hebt in onze organisatie. Je kunt op verschillende manieren met ons in contact komen:

  1. Solliciteer direct op een van onze uitdagende functies
  2. Plan een koffiedate in. Maak kenbaar wat je wensen en ambities zijn en wij denken mee welke functie en zorgonderdeel binnen Parnassia Groep het beste bij je past.
  3. Liever als flexwerker aan de slag? Neem contact op met ons Flexbureau.

Als ik in vaste dienst kom, wordt er tijdens het inroosteren dan rekening gehouden met schoolgaande kinderen? 

We zijn steeds meer gewend aan flexibeler werken. Daarom werken we met een jaarurensystematiek waarbij het mogelijk is om in overleg een zo passend mogelijk rooster voor iedereen te maken. We kunnen vooraf, hoe graag we dat ook willen, geen garanties geven. Dit komt doordat ieder rooster maatwerk is. Wij zorgen in ieder geval voor meer flexibiliteit en vragen dat ook van jou. Het heeft vooral te maken met goede gesprekken en soms wat geven en nemen.

Bekijk ook onze arbeidsvoorwaarden.

Waarom stopt de ggz met de inzet van zzp’ers, maar gebeurt dat nog niet binnen de verpleeg- en verzorgingshuizen?

Het is nu duidelijk dat steeds meer grote zorgorganisaties zich gaan houden aan de wet DBA (de wet die bepaalt wanneer iemand zelfstandig ondernemer is en wanneer niet). Schijnzelfstandigheid – dus het doen alsof iemand een zelfstandige is terwijl dat niet zo is – is niet meer toegestaan. Dit geldt niet alleen voor de zorgsector, maar voor alle sectoren. De zorg staat echter extra in de belangstelling als het gaat om handhaving van deze regels.
We hebben met de ggz-instellingen in het land overlegd hoe we hiermee omgaan en afgesproken dat we ons aan de wet houden. Toch zijn er nog steeds organisaties die daar anders over denken. Maar die lopen wel risico op belastingen, teruggave van vergoedingen, nabetalingen en boetes.
Ook voor zzp'ers is het belangrijk om te weten dat zij financieel risico lopen als zij niet voldoen aan de eisen van de wet. 

Jouw arbeidsvoorwaarden - Parnassia Groep 

Jouw mogelijkheden - Parnassia Groep